Bent u blind voor de pluspunten van uw woning?

Wij willen onze woning verkopen, maar wij wonen er al zo lang, dat we de sterke punten van ons huis gewoon niet meer zien. En een makelaar kijkt alleen naar wat hij ziet. We willen hem helpen, maar lopen zelf ook vast.’

Uw woning is een vanzelfsprekend geworden in de loop van de tijd dat u er woont. Daardoor bent u blind voor de pluspunten. Maar er zijn wel manieren om te achterhalen, waarom kopers juist voor uw woning zouden kiezen.

 

Wat trok u destijds aan om deze woning te kopen?

Het is misschien decennia geleden dat u dit huis kocht. En zelfs dan helpt het om voor uzelf na te gaan, waarom u destijds ging voor deze woning. En deze straat, buurt en/of wijk. Waarom was deze woning geschikt voor u? En deze omgeving? En waarom nu niet meer? Ook daarin ligt het antwoord: soms stroken de sterke punten niet langer met uw wensen en behoefte.

De sociale controle was en is nog steeds goed, zonder beklemmend te zijn. De buurt had goed contact met elkaar en kende elkaar. Je kon altijd aankloppen bij je buren. Destijds ging u voor de ruimte en de indelingsmogelijkheden van het huis. En de diepe tuin vol hoekjes. Of juist voor de beslotenheid van de ommuurde binnenplaats achter, waardoor je privacy gewaarborgd is.

Maak een lijstje met pluspunten van destijds. En leg die naast het volgende lijstje, namelijk…

 

Wat is sindsdien verbeterd?

Wat is sinds u hier pas kwam wonen veranderd en met name verbeterd? Hebt u verbeteringen en veranderingen doorgevoerd in en om de woning? Wat is verbeterd in de straat? En de buurt? En de wijk? Wat maakt wonen in dit huis en in deze omgeving zo heerlijk?

Misschien konden kinderen destijds op straat spelen, omdat er minder auto’s stonden en het verkeer rustiger was, maar heeft de wijk nu diverse leuke speeltuinen. En is het buurtcentrum uitgebreid met een sporthal, waar diverse sportverenigingen wekelijks hun trainingen en wedstrijden organiseren.

Het winkelcentrum is gemoderniseerd. Zo levert de buurtsuper de boodschappen gratis aan huis. Of de buurt verandert weinig en heeft een ons-kent-onsgevoel. Nieuwe bewoners worden direct opgenomen.

Uw woning heeft nu een keuken met inbouwapparatuur en de tuin een open tuinhuis voor de zwoele zomeravonden en een warm verblijf in de donkere, gure maanden.

Verplaats u in de mensen voor wie deze woning en de buurt supergeschikt is en maak een lijstje met verbeteringen in uw woning en de omgeving. Leg die naast bovenstaande lijstje en voeg samen wat momenteel nog geldt.