Kopen of huren bij samenwonen

Jippie, we gaan samenwonen!’ Dat is goed nieuws, maar in die roes wilt u niet aanlopen tegen verkeerde beslissingen. Gaat u bij uw partner inwonen of andersom? Of kiest u ervoor een andere woning te kopen of te huren? Alleen en op wiens naam? Of toch samen?

In een samenlevingscontract en testament kunt u veel regelen, maar sommige zaken vallen erbuiten. Deze zijn voor de wet geregeld. U wilt elkaar goed achterlaten als een van u wegvalt bij voorbeeld. En ik begrijp dat u het zich nu niet voorstellen kunt, maar mocht het mis gaan, dan wilt u ook zo goed mogelijk uit elkaar.

 

Maak goede afspraken

U wilt niet tegen onverwachte situaties aanlopen, die niet geregeld zijn. U partner komt plots te overlijden of raakt invalide, waardoor hij of zij niet langer in het huis kan blijven wonen. Een van u vindt werk aan de andere kant van het land. Of de relatie houdt niet stand.

Het zijn stuk voor stuk emotionele situaties, die een behoorlijke wissel kunnen trekken op u en elkaar. Dan is het cruciaal, dat zaken geregeld zijn. In een samenlevingsovereenkomst, eventueel ondersteund door een testament.

En u hebt toekomstige beslissingen zoveel mogelijk ondervangen door uw woonsituatie van tevoren af te stemmen op deze mogelijke situaties. U wilt namelijk niet onverwacht met lege handen letterlijk op straat staan.

 

Huren of kopen?

Kopen is decennialang een goede investering geweest. De verwachting was, dat we behoudender zouden zijn na de economische crisis, maar niets is minder waar. En in deze markt lijkt u uw woning gemakkelijk kwijt te raken als u dat wilt. Dat kan echter zo veranderen. Kopen is daarom meer geschikt voor de lange termijn.

Een woning kopen is bovendien duur en hypotheekverstrekkers eisen de wereld van u: steeds minder kan, steeds meer moet. Ga daarom goed na, wat mogelijk is met uw beider wensen en behoefte. En wat daarin wel en niet kan.

Bepaal bovendien hoe lang u er verwacht te wonen. Willen u en uw partner snel doorstromen naar een droomwoning? Of verwacht u verandering in uw situatie binnen een paar jaren, zoals gezinsuitbreiding? Praat daar dan over met een makelaar. Kopen is dan niet altijd verstandig namelijk.

Huren geeft een goede start, zeker wanneer u de vrijheid wilt om zelf te bepalen wanneer het tijd is voor ‘een volgende stap.’ De huur opzeggen is immers eenvoudiger dan uw woning moeten verkopen.

Verdient u een dubbel inkomen, dan valt u als snel buiten de toelatingseisen van sociale huur. Huren in de vrije sector kan duur zijn en ook onzekerheid met zich meenemen. De huur kan namelijk flink stijgen en het aantal woningen met tijdelijke huurcontracten groeit.

 

Op één of op beider naam?

Koop of huur je op een van uw namen? Of op beider naam?

Ga goed na wat er gebeurt als een van u wegvalt of u uit elkaar gaat en bepaal op basis daarvan wat de beste optie is. Elke situatie is anders. Zo is het niet vanzelfsprekend, dat uw partner in uw huurappartement kan blijven als u overlijdt. En zijn of haar kinderen kunnen de koopwoning erven, waardoor u er misschien per direct uit moet.

 

Financiële ondersteuning van een van de ouders

Vooral starters hebben moeite een eerste woning te kopen. Ouders springen nog weleens bij met een schenking of lening om hun kinderen een goede start te geven.

Het is familie en u bent misschien niet gewend om zakelijke afspraken te maken met uw ouders. Doe dat echter wel, is mijn advies. Zeker bij het kopen van een woning met de financiële steun van een van uw ouders.

Hoe en op welke termijn betaalt u de lening terug? En wat gebeurt er als uw situatie, die van uw partner of die van u beide verandert?