‘Help, ik wil mijn woning sneller verkopen!’

Wilt u, dat uw makelaar uw woning sneller verkoopt? Spar dan eens met hem of haar over de volgende mogelijkheden om uw woning nog beter onder de aandacht te brengen.

Hij helpt u graag met de verkoop van uw woning. Hij kent de wijk immers op zijn duimpje. En misschien niet alleen deze wijk…

 

Wie wonen graag in uw huis en buurt? En waar vindt u deze mensen?

  • Zet eens samen met uw makelaar op papier, waarom u (en uw gezin) graag in jullie huis wonen. En in de wijk. En in de straat.
  • Beschrijf ook uit wat voor mensen de wijk bestaat. En uw straat. Zo wonen in de ene buurt veel mensen met jonge kinderen, terwijl in de andere voornamelijk studenten of ouderen wonen. Of juist een mix van expats, jonge hoog opgeleiden en samenwonende tweeverdieners zonder kinderen. Of uitkeringsgerechtigden en alleenstaande ouders
  • Beschrijf welke voorzieningen er zijn in uw wijk

Als u deze met elkaar combineert, welke patronen ziet u dan? Voor wie vindt u uw woning, buurt en straat vooral geschikt?

Uw makelaar weet, waar u deze mensen vinden kunt. Hij kent de omgeving, het dorp of de stad en de wijken daarbinnen. Hij of zij helpt u graag met bepalen, waar u uw pijlen het beste op richt. Gericht zoeken helpt u om uw woning sneller te verkopen. Hier is heel MODUVAST op gebaseerd. Gericht zoeken van een koper.

Komt u uit bij uw eigen wijk? Welke delen ervan met name? En welke daarbuiten? En eventueel buiten uw dorp of stad?

Oké, u heeft in kaart welke mensen hoogstwaarschijnlijk gelukkig worden in uw woning. En waar u deze mensen vindt. Het enige wat u nog hoeft te doen, is hen bereiken.

 

Betrek uw buren

Vertel uw buren, overburen, achterburen en de rest van uw huizenblok en die aan de overkant en achterkant van uw verhuisplannen. Deze mensen kennen uw straat en de directe omgeving van uw woning als geen ander. Wellicht kennen zij iemand, die belangstelling heeft en helemaal blij wordt van uw woning. Iemand die bovendien in deze buurt gelukkig wordt. Een bekende, die ze helpen kunnen door hem of haar te wijzen op uw te koop staande woning. Ze denken bovendien graag mee.

Dit is een gemakkelijk te nemen en lucratieve stap om uw woning sneller te verkopen.

 

Ga flyeren

Maak met uw makelaar een prachtige, professioneel uitziende flyer om te verspreiden. Gebruik de allerbeste foto’s en een tekst die nieuwsgierig maakt op mooi papier. En zorg dat de drukkwaliteit van uw flyer uitstekend is. Een goede printer kan al helpen. Uw makelaar kent bovendien een goede, betaalbare drukker.

  • Breng uw flyers rond in de buurten, waar uw ‘doelgroep’ zich bevindt
  • Ga langs bij uw buren, buren van uw buren, over- en achterburen, vertel daar (kort) uw verhaal en laat flyers achter voor belangstellenden in hun kring
  • Doe hem in de brievenbus in uw eigen wijk. De inwoners van uw wijk weten welke mensen hier gelukkig worden en kennen misschien mensen, die op zoek zijn naar uw type woning in deze omgeving. Een kind met kleinkinderen, die zo eindelijk in de buurt komen wonen. Vrienden, die zij te weinig zien door de afstand. Kennissen, die nu ver moeten reizen naar hun werk. Of een jong stel, dat naarstig op zoek was en zich nu eindelijk kan settelen
  • Prik uw flyers op bij de lokale supermarkt, in de bibliotheek, het restaurant of de snackbar of het café waar u komt. En van andere wijken waar u op uit kwam.

 

Organiseer een feestje

Tot in de hoogste kringen houdt iedereen van een gezellig samenzijn. Organiseer een house warming en nodig mensen uit die belangstelling kunnen hebben en/of mensen kennen die interesse hebben. Doel: kennismaken met de woning en de omgeving.

Met een borrel, een hapje en een rondleiding komt u al een heel eind. Organiseer een barbecue in de zomer in een tuin met lampionnen voor een heerlijk buitengevoel (mensen wonen in de warme maanden steeds meer buiten immers). Of een stamppotdiner met warme cake en verwarmende drank in de winter. Steek de haard of houtkachel en kaarsen aan.

Nodig sowieso uw buren uit. En de rest van de buurt, straat of huizenblok. En die aan de overkant. En achterkant. Zij helpen u uw woning te verkopen. Laat hen een introducee meenemen, waarvan zij vermoeden dat zij belangstelling zullen hebben voor uw woning.

U ziet, uw woning sneller verkopen is eenvoudiger dan u misschien dacht. Leuker ook!